Asumisen häiriötilanteet

Kerrostaloasukkaiden tulee huomioida asumisessaan myös muut talon asukkaat ja noudattaa järjestyssääntöjä. Muiden asukkaiden asumisrauhaa ja -viihtyvyyttä ei ole kenelläkään lupa häiritä.

Asumishäiriöt

Kerrostaloasukkaiden tulee huomioida asumisessaan myös muut talon asukkaat ja noudattaa järjestyssääntöjä. Asukas on aina vastuussa myös siitä, että hänen vieraansa noudattavat järjestyssääntöjä.

Normaalit asumisen äänet kuuluvat kerrostaloasumisen arkeen. Esimerkiksi lasten leikkien äänet, tavanomaiset liikkumisen äänet, sekä satunnaiset remonttiäänet ovat normaaliin elämään kuuluvia ääniä. Ääniä voi kuulua myös yöaikaan wc- ja suihkussa käynneistä.

Häiritsevää ääntä taas ovat esimerkiksi kovaääninen musiikin soittaminen niin päivä- kuin yöaikaan, metelöinti- ja riitelyäänet, öisen juhlimisen äänet ja koirien jatkuva haukkuminen.

Muita asukkaita häiritsevä elämä niin huoneistossa, kuin talon yleisissä tiloissa ja piha-alueilla ei ole sallittua, tapahtuu se sitten yö- tai päiväsaikaan.

Järjestyssääntöihin on merkitty yörauha-aika, jota kaikkien asukkaiden tulisi noudattaa. Yöaikaan tulee aina välttää kovien äänten aiheuttamista. 

Asumishäiriöiden vakavuutta arvioitaessa on merkitystä sillä, kuinka toistuvia häiriöt ovat, ja mihin vuorokauden aikaan ne tapahtuvat.  

Mitä voit tehdä, jos naapuri häiritsee asumisrauhaasi? 

  • Juttele asiasta häiriötä aiheuttavan naapurin kanssa. Aina toinen asukas ei itse ymmärrä asumisensa tai käytöksensä häiritsevän muita. 
  • Naapurin ovelle ei kuitenkaan kannata mennä akuutissa riitely- tai selkeästi aggressiiviselta vaikuttavassa tilanteessa. Mikäli siis kuulet talosta ääniä, jotka viittaavat väkivaltaan tai epäilet jonkun asukkaan hengen olevan vaarassa asunnossa soita hätänumeroon 112. 

Mitä tapahtuu häiriöilmoituksen jälkeen?

Otamme yhteyttä häiriötä aiheuttaneeseen asukkaaseen ja puutumme tarvittaessa tilanteeseen huoneenvuokralain antamien mahdollisuuksien mukaisesti antamalla huomautuksen tai varoituksen. Vuokranantajana emme kuitenkaan voi kertoa muille asukkaille, mihin toimiin häiriöiden kanssa on ryhdytty. 

Mikäli häiriön aiheuttaja on jo saanut varoituksen, häiriön jatkuminen voi johtaa häätöön.  

Jos häiriö jatkuu tekemäsi kirjallisen häiriöilmoituksen jälkeen, tee uusi kirjallinen ilmoitus.  

Muut järjestyshäiriöt ja omaisuusrikokset 

Ilmoita aina poliisille vakavat järjestyshäiriöt, kuten väkivalta ja sillä uhkaaminen. Yksityiseen omaisuuteen kohdistuvista rikoksista tai ilkivallasta tulee asukkaan itse tehdä ilmoitus poliisille. 

Vuokranantajana AYY tekee poliisille rikosilmoituksen kiinteistöön kohdistuvista rikoksista ja ilkivallasta, mutta useimmiten tarvitsemme ensin asukkailta ilmoituksen ilkivallasta. 

Naapuruussovittelu


Mikäli talossa naapureiden kesken on riitaa tai väärinymmärryksiä, tarjoaa Naapuruussovittelukeskus tilanteisiin maksutonta sovittelupalvelua. Sovittelupalvelun tavoitteena on auttaa naapureita löytämään yhteinen, kestävä ratkaisu, joka parantaa naapurisopua, sekä asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Naapuruussovitteluun voi olla yhteydessä kuka tahansa asukas suoraan.

Järjestyssäännöt:

Tutustu AYY:n kiinteistöjen yleisiin järjestyssääntöihin. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia AYY:n asunnoissa asuvia

Ovenavaus Vikailmoitus
Asunto­hakemus
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.