Boendeverksamhet
Boendeverksamhet är att göra tillsammans och att trivas. Genom att gå med i boendekommittén har boendena möjlighet att ge idéer för och ordna olika evenemang och verksamhet i huset. Varje hus har reserverats en boendepeng som gör det möjligt att förverkliga idéer.
Gå med i verksamheten och lägg fram dina egna idéer!

Gå med i boendeverksamheten
Du kan även gå med i boendekommittén mitt under året. Asukastoimikuntaan voit liittyä vuoden varsinaisessa asukaskokouksessa marras-joulukuussa tai ottamalla yhteyttä talosi asukastoimikuntaan.
Ta kontakt med boendekommittén via husets Telegramgrupp eller kontrollera kommitténs kontaktuppgifter på husets anslagstavla. Du hittar länken till Telegramgruppen även på husets anslagstavla.
Tilläggsinformation om boendedemokrati
Om ditt hus inte har en boendekommitté ta kontakt med AUS koordinator för boendeverksamhet och meddela om ditt intresse att grunda en boendekommitté.
En koordinator fungerar som kontaktperson mellan hyresgästerna och AUS. Du kan ta kontakt med henne i alla frågor om boendeverksamhet.

Evenemangsidéer för boende:
- Brädspelskväll i klubbrummet
- Grillning och gårdsspel
- Städtalko
- Utfärd till konsert eller bowling
- Lilla jul
Boendemöten
Boendemötena kan ordnas flera gånger per år. Varje hus ordnar minst ett boendemöte varje år. Möteskallelsen skickas per epost till alla hyresgäster 14 dagar före mötet och hängs även upp på husets anslagstavla.
Boendekommittén eller husets representant sammankallar boendemötet. Om huset inte har en boendekommitté eller en representant sammankallar AUS mötet. Noggrannare anvisningar för att ordna boendemötet och praxis fås av boendeverksamhetskoordinatorn.
Årets ordinarie boendemöte ordnas i slutet av året då ärendena i samförvaltningslagen behandlas.
På mötet väljs boendekommitté och boendekommitténs ordförande för följande år. Dessutom väljs en boenderepresentant till ekonomidirektionen och ärenden gällande husets boendetrivsel behandlas också.
Boendeorganen väljs inte i dessa objekt: Harneskvägen, Kyrkbyvägen, Dvärgarnas stig, Jorddammsvägen, Grävlingsvägen, Askungens väg och Skinnhandlarvägen.
Samförvaltningslagen förutsätter att hyreshussamfundet har en representant för boendena i det organ vars uppgift är att underhålla hyreshuset och bereda och verkställa budgeten. Det här organet har tillsvidare varit AUS ekonomidirektion.
På det ordinarie boendemötet i slutet av året kan boendena utnämna en boenderepresentant till AUS ekonomidirektion. Den utnämnda kandidaten noteras i protokollet och kandidaten ska i enlighet med anvisningarna skicka en ansökan med meritförteckning. Bland alla utnämnda kandidater som skickat in en ansökan väljer AUS en boenderepresentant Boenderepresentantens mandatperiod i organet är två kalenderår och hen ska vara medlem i studentkåren. AUS styrelse utnämner boenderepresentanten och delegationen bekräftar utnämningen.
Ekonomidirektionen sammanträder ungefär en gång i månaden.
Boendekommittén
Till boendekommitténs uppgifter hör att befrämja boendetrivseln och gemenskapligheten i huset samt kontakten till AUS. Boendekommittén kan ordna gårdstalkon, rekreationer, brädspels- eller matlagningskvällar och underhålla klubbrummet.
Boendena kan själva besluta om hur många personer som väljs till boendekommittén. Ordförande, viceordförande och sekreterare väljs till kommittén. Boendekommittén beslutar om antalet möten och tidpunkter under sin mandatperiod. Protokoll förs över mötena och skickas till AUS.
Om det inte finns tillräckligt med frivilliga till boendekommittén (minst två personer) kan boendena välja en representant.
När boendekommittéerna valts på boendemötena ordnas omröstning om vem av kommitténs medlemmar som väljs till ordförande. Ordförandens mandatperiod är ett år och hen utnämns automatiskt till Samarbetsorganet för boende (ASY).
Om boendekommitténs ordförande eller representanten så önskar kan uppgiften även bestå av en månatlig husrunda där husets skick granskas. AUS betalar ett arvode för husrundan.
Alla hus har en boendepeng vars användning bestäms av boendekommittén. Boendepengen kan användas för rekreationer och gemensamma anskaffningar. Hyresgästerna kan till exempel skaffa möbler eller spel till klubbrummet, en gemensam cykelpump eller en gårdsgrill.
Boendekommittén upprättar en budget för boendepengens användning två gånger per år: vår-sommaren, och höstvintern. I samband med budgeten bör boendena höras och planen godkännas av AUS så att boendepengen kan användas. Ett bra rättesnöre är att pengen ska användas till både rekreationer och anskaffningar. Om huset inte har en boendekommitté kan boendepengen inte användas.
Samarbetsorganet för boendet
Samarbetsorganet för boende ASY består av boendekommittéernas ordförande och husens representanter dvs. kontaktpersoner. På ASY:s möten behandlas ärenden som gäller hela bostadsbeståndets ekonomi och fastigheter.
ASY grundas alltid i början av året genom att kalla alla boendekommittéordförande till det första mötet där även ordförande, viceordförande och sekreterare väljs. ASY sammanträder minst fyra gånger per år.